Marivonne van Kralingen mag samen met twee andere finalisten meedingen naar de titel ‘Topvrouw Limburg 2022’. De verkiezing is een eerbetoon aan de topvrouwen in Limburg die een waardevolle en opvallende bijdrage leveren aan het bedrijfsleven, gemeenschap, overheid of wetenschap. De winnares die elk jaar wordt gekozen, dient als boegbeeld en inspiratiebron voor andere vrouwen.
Marivonne wist al vanaf haar achtste dat ze advocaat wilde worden, maar vanzelfsprekend was dat niet. "Na een jaar havo/vwo te hebben gedaan, was het advies havo. Toen ik aangaf dat dat voor mij geen optie was, kreeg ik de kans om vwo te doen. Makkelijk ging dat niet, mede vanwege het feit dat ik dyslectisch ben. Toen ik in 5vwo zat, overleed mijn vader. Dat was een enorme drijfveer om door te zetten. Uiteindelijk is het me gelukt en ben ik in Rotterdam rechten gaan studeren. Vervolgens kon ik aan de slag bij een advocatenkantoor in Helmond, waar ik naast de advocatuur de mogelijkheid kreeg om Ondernemerscafé Helmond op te zetten (een live-talkshow en netwerkavond voor regionale ondernemers). In 2013 maakte ik de overstap naar een advocatenkantoor in Venlo en ook in Venlo ben ik de uitdaging aangegaan om een Ondernemerscafé Venlo op te zetten."
Het ondernemerschap lonkte. Samen met haar compagnon, Rob de Hair, werd onderzocht of toetreden tot de maatschap van het kantoor waar ze werkte een optie was. "De visies op de invulling van de rol van advocaat en de ontwikkeling van het vak op termijn bleken te ver uit elkaar te liggen. Toen Rob en ik de knoop doorhakten om voor onszelf te beginnen, was ik inmiddels vijf maanden zwanger van mijn eerste kind. Dat heeft ons zeker niet tegengehouden."
Blind voor het doel
Inmiddels bestaat Voor de Zaak bijna zes jaar en heeft Marivonne diverse nevenfuncties in haar portefeuille, waaronder voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank Noord-Limburg, voorzitter van de commissie Arbeidsmarkt & Kennisontwikkeling van Ondernemend Venlo en bestuurslid bij Jong Management Noord- en Midden-Limburg. Zelf heeft ze niet het idee dat het bereiken van deze fase in haar carrière ooit gepaard is gegaan met belemmeringen. "Ik ben altijd blind voor het doel gegaan, vanaf het moment dat ik havo-advies kreeg tot het moment waarop ik besloot voor mezelf te beginnen. Mijn directe omgeving heeft mij altijd gesteund. Wanneer mensen toch hun twijfels uitspraken, motiveerde mij dat juist om hun ongelijk te bewijzen. Ik ga door een muur als het moet."
De enige strijd die Marivonne naar eigen zeggen de afgelopen jaren heb gevoerd, was met haarzelf. "In het begin van mijn loopbaan was ik erg onzeker en vroeg ik me af of ik niet te jong was om advies te geven. Werd ik gevraagd vanwege mijn inhoudelijke bijdrage of was ik de excuustruus die diversiteit kwam brengen? De zakenwereld is immers nog altijd overwegend een mannenwereld. Nu ik verder in mijn carrière ben, weet ik dat het om de inhoud draait en dat mensen mijn mening en advies waarderen, mede omdat ik oprechte interesse toon en altijd mezelf blijf. Juist daarom ben ik gevraagd voor mijn nevenfuncties. En zo zit ik er nog steeds in. Als je om mijn mening vraagt en je vindt het antwoord vervelend, dan is dat niet mijn probleem. De vraag stellen is immers het antwoord accepteren."
Combineren
Een veel gestelde vraag aan vrouwen die een carrière met een gezinsleven combineren, is hoe zij dit doen en of dit niet lastig is. Voor Marivonne is dit geen enkel probleem. "Toen ik koos voor het zelfstandig ondernemerschap, wist mijn partner dat ik geen stap terug zou doen. We hebben goede afspraken gemaakt en hij is zelf minder gaan werken. Hoe meer open en flexibel je daarin bent, des te beter het werkt en dan gaat die druk er vanzelf af. In principe is de woensdag voor mijn gezin, maar als er echt een crisis is dan zorg ik dat ik er voor mijn klanten ben. Dat werken voor een vrouw heel gewoon is, heb ik zelf van huis uit meegekregen. Mijn moeder en mijn oma aan moeders kant hebben altijd gewerkt. Mijn kinderen weten dat hun moeder een eigen zaak heeft en soms 's avonds moet vergaderen. Zij vinden dat heel normaal en spelen moedertje kindje, waarbij mama met de laptop en mobiel op pad is en het jongste kind naar opvang gaat. En dat is ook de situatie van tegenwoordig; onderzoeken wijzen uit dat je tegenwoordig met één baan geen volledig huishouden meer kunt runnen."
Boegbeeld
Hoewel Marivonne een groot voorstander is van de verkiezing, heeft ze toch een bepaalde weerstand. "Ik ben een aantal maal bij de finale aanwezig geweest en vroeg me altijd af waarom er nog steeds een afzonderlijke prijs voor vrouwen nodig is. Maar kijk je naar de realiteit, dan hebben we nog een lange weg te gaan. Zo zijn de ondernemersprijzen de afgelopen jaren allemaal door mannen gewonnen. En uit onderzoeken blijkt dat wanneer er meer vrouwen actief zijn binnen een bepaald beroep, de achtig voor het beroep daalt. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat ik win, maar ik hoop nog harder dat de winnares van 2022 de laatste is die de prijs wint. Dat de finalisten als boegbeeld fungeren, vind ik een goede zaak. Als ik iemand kan inspireren om ondanks tegenslagen of negatieve adviezen toch tegen de stroom in te gaan, je droom waar te maken en vooral de nadruk te leggen op wat er wél kan, dan lijkt me dat fantastisch."
Het jaarlijks hoogtepunt is de verkiezing waar de titel “Topvrouw Limburg” wordt uitgereikt aan een van de drie genomineerde topvrouwen uit het Limburgse bedrijfsleven, gemeenschap, overheid of wetenschap. Dit jaar vindt de verkiezing plaats tijdens een feestelijk galadiner op 22 september aanstaande in de Paterskerk te Weert.
Fotografie: Petra Niessen
Terug naar overzicht