Met dit overzicht hopen we een beknopte en praktische handleiding te geven voor vragen zoals voor wiens rekening en risico is de werknemer eigenlijk thuis moeten blijven en hoe het zit loondoorbetaling.
Voor de werknemer die ziek is geworden van het coronavirus gelden de normale regels voor ziekte:
Indien een werknemer overheidsmaatregelen of -adviezen moet opvolgen en hierdoor geen werk kan verrichten, zoals thuisblijven vanwege quarantaine en/of lichte gezondheidsklachten, komt het risico voor loondoorbetaling voor rekening van de werkgever:
Calamiteitenverlof
De acute sluiting van scholen en kinderdagverblijven vanwege het corona-virus, maakt dat er sprake is van een calamiteit. De calamiteit is een acute noodsituatie die de werknemer niet heeft kunnen voorzien en moet oplossen.
Kortdurend zorgverlof
Lukt het écht niet om de zorg van een kind over te laten aan iemand anders, dan is het noodzakelijk dat de werknemer zelf voor het kind zorgt. In dat geval moet de werkgever (in beginsel) kortdurend zorgverlof toestaan.
Langdurend zorgverlof
Indien twee werkweken onvoldoende is, kan in principe langdurend zorgverlof worden opgenomen.
De regering heeft alle Nederlanders opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Als een werknemer thuis kan werken, dan zal de werkgever hem thuis moeten laten werken. Heeft de werknemer een laptop nodig om zijn werk thuis te kunnen doen, dan is de werkgever verantwoordelijk om dit te regelen.
Thuiswerken deels mogelijk
Thuiswerken niet mogelijk
Thuiswerken tijdens zorgverlof
17 maart 2020 heeft de regering nieuwe maatregelen afgekondigd. Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.
Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij SZW per direct geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.
Terug naar overzicht